Vårt fotavtryck

Vi lever i en värld som påverkas av varje val vi gör.

Därför vill vi vara så transparenta som möjligt i vår varumärkesresa och våra val. Så att du vet var vi står. Och vad vi står för.

Innan vi grundade Unfold Copenhagen träffade vi branschexperter som specialiserat sig på området och lärde oss av dem och deras kunskaper. Vi presenterade vårt koncept och vår önskan att basera vår verksamhet på ansvar, omsorg och sunt förnuft i förhållande till vår omvärld.

För oss innebär det att leverera välgjorda produkter av god kvalitet med en passform som är utformad för din kropp. Självklara favoriter som hänger i garderoben, med lång livslängd som kan användas om och om igen.

Med detta i åtanke har vi fastställt några kriterier som vi arbetar för att fullt ut implementera under våra första år i hela vår värdekedja; använda FSC-certifierade material, undvika engångsplast och se till att våra plagg produceras under mer miljövänliga förhållanden. Detta gäller både de val som vi gör på produktionsplatsen och valet av material.

I konkreta termer betyder detta:

Textilier: Vi arbetar främst med europeiska textilier som är speciellt utvalda för det plagg som vi designar. När det är möjligt väljer vi återvinningsbara material eller till exempel Eco Vero-viskos. Vårt mål är att 50% av våra plagg ska vara tillverkade av material som har en lägre miljöpåverkan år 2024.

Design: Vår design är gjord för att hålla länge med fokus på passform och funktionalitet. Oavsett säsong. Oavsett trender. Vi hoppas att du hittar plagg som du kan bära länge och som du kan mixa och matcha med kläder som du har hemma och på så sätt ge nytt liv till din garderob.

Produktion: Sedan maj 2022 har vi uteslutande arbetat med italienska leverantörer och europeiska textilier. Vi vill inte överproducera. Konkret innebär det att vi tillverkar några få exemplar av varje plagg i varje storlek. Vi vill hellre säga att något är utsålt än att stå med stora mängder kläder som sedan devalveras och i värsta fall förstörs.

Emballage och frakt: I vårt emballage används FSC-certifierat papper, kartong och återvunnen plast. Våra etiketter är tillverkade av återvunnen textil. Våra samarbetspartners för emballage- och tryckmaterial är danska företag med många års erfarenhet av FSC-papper och återvunnet material. Vi använder deras standardemballage i återvunnen plast i stället för att tillverka våra egna specialförpackningar, vilket gör att vi undviker överproduktion på grund av stora minimikvantiteter.

Digital plattform: Vi har avsevärt minskat behovet av prover i vår designprocess eftersom vi levererar direkt till dig och våra andra kunder via vår egen webbshop. Det eliminerar behovet av kollektioner för försäljning och minskar produktion, frakt och hantering i samband med försäljning på mässor och till butiker.

Leverantörer: Vi samarbetar med ett fåtal leverantörer i Europa som har egna fabriker i Italien. Våra textilier anskaffas lokalt för att minimera avståndet mellan våra led i produktionen. Det nära samarbetet och de goda förutsättningarna innebär att värdekedjan är transparent. Det betyder mycket för oss.

Arbetsvillkor: Våra leverantörer måste följa vår Code of Conduct och se till att alla led i värdekedjan behandlas på samma sätt.

Under resans gång kommer vi att fortsätta att engagera hållbarhetsexperter och låta dem informera oss och dig om utvecklingen och möjligheter till förbättringar.

Vi vet att vi alla kan göra stor skillnad med några få beteendeförändringar.