Päronform, äppelform och timglasform

GUIDE TILL PASSFORM & STYLING

KROPPSTYPER, PASSFORM & STYLING

NÄR DET KOMMER TILL MODE, TRENDER OCH VAD SOM ÄR RÄTT FÖR VILKEN KROPPSTYP SÅ KOMMER DET ALLTID FINNAS EN MASSA OSKRIVNA REGLER, VÄLMENANDE RÅD OCH OTALIGA NAMN PÅ KROPPSTYPER. DET ÄR VIKTIGT ATT KOMMA IHÅG ATT DET ÄR DU OCH VAD DU TRIVS BÄST I SOM MÅSTE VARA AVGÖRANDE FÖR DINA VAL.

EN GEMENSAM REFERENSRAM

Päronform, äppleform och timglasform

Vi arbetar med 3 kroppstyper i vår designutveckling (timglas, äpple och päronform) – och även om vi tycker att det verkar lite gammalmodigt i sättet att blanda den kvinnliga formen tillsammans med frukt- och tidsräknare så säkerställer det att i vår process får vi tillräckligt med variation i samlingarna. Samtidigt hoppas vi att det kan ge oss ett igenkännbart språk att vägleda från.

TIMGLASSET = DEN MARKERADE MIDJA

Timglasform

Timglasfiguren definieras av en fyllig över- och underkropp med betydligt mindre midja.

NÄR ALLT ÄR MÖJLIGT

Timglaset har många möjligheter. Oftast används samma storlek upp och ner vilket gör att utbudet är stort. Den klassiska omlottklänningen är en bra go-to-stil, då den kan justeras och anpassas efter din byst och höfter, samtidigt som den framhäver din midja. Skjortklänningar med knytband, åtsittande allover-stilar och tvådelade set där blusen är nedstoppad är också riktigt bra. Även stora rymliga stilar i lätta material som siden och satinviskos är otroligt vackra, med ett bälte som definierar midjan.

Byxor kan (dock) vara en utmaning, eftersom de ofta kommer att gapa bak och vara för lösa i midjan. Därför bör du leta efter byxor med resår i midjan, eller en justerbar stängning – som du kan anpassa efter dina behov. Sonia-, Sophie- och Sarah-byxorna har alla ett brett foder och bra resår som sitter utan skav.

PÄRONFORM = NÄR HÖFTERNA ÄR STÖRRE ÄN BYSTEN

Päronform

Om ditt höftmått är större än din byst och din midja inte är markerad har du en kroppsform vi kallar päronformad i klassisk mening.

SKAPA BALANS MELLAN ÖVRE OCH UNDERKROPPEN

A-formade klänningar kan vara ett självklart val, då de är anpassade efter din figur – men ofta handlar det om att hitta en stil som fokuserar mer på detaljer och markeringar på överkroppen snarare än underkroppen. Experimentera med att accentuera och stärka ditt axelparti med extra detaljer på bålen. Leta efter stilar med puffärmar, ruchning, markerade axlar eller lek med urringningar och visa upp stora smycken.

Använd halsdukar för att dra upp ögat och ge mer volym till överkroppen. En markering under bysten som definierar den höga midjan är ofta vacker och skapar naturliga draperier och rymd nerför mage och höfter. En färgbyte i midjan och 3/4-ärmar kan ge en visuell midja, då ögat dras mot kroppens mitt.

De vackert markerade axlarna Alba-klänningen klär päronformen vackert, Carrie-kavajen i ränder med axelvaddar ger kraft och tryckta toppar för enfärgade underdelar ger också mer volym till överkroppen och skapar harmoni för din siluett.

ÄPPLEFORM = NÄR DIN MELLA BEHÖVER RYMLIGHET

Äppleform

Om du är äppelformad är din midja inte markerad och ofta är dina höfter smalare än din byst och midja.

STYRK DINA AXLAR OCH NJUT AV DETALJERNA

Stärk ditt axelparti och shoppa efter stilar med detaljer och vidd i halsen. 3/4 långa ärmar, byxbenslängd och draperier i lätta tyger som rör sig med dig och visar upp dina armar, ben och dekolletage är också alltid vackert för äppelfiguren.

Bär stilar som enkelt markerar midjan (både den höga midjan och mitten av kroppen) med en detalj. Omlottklänningar är fantastiska då du kan anpassa dem efter dina behov. Klänningar med detaljer på överkroppen, eller med veck, krusiduller, detaljer vid knäna, är också vackra och skapar balans.

Oversize-trenden är också bra, och alltid skön att ha på sig. Men se till att den inte blir för lång och i för tunga material. Lätta tyger som rör sig med dig och visar upp dina armar, ben och dekolletage är som bäst.