Våra tankar om kläder

Omtanke varar längre.

Det mest miljövänliga vi alla kan göra är att köpa mer genomtänkt och med bättre kvalitet. Om du bara har favoritplagg i garderoben – och ser till att kläderna kan kombineras på olika sätt – förlänger du automatiskt livslängden på varje enskilt klädesplagg.

På Unfold Copenhagen anstränger vi oss för att designa plagg som kan bäras med det du redan äger. Plagg som blåser nytt liv i ett par gamla byxor eller får dig att hitta dina favoritstövlar från fyra säsonger sedan igen eftersom de är helt perfekta till din nya klänning. Vi köper in material av god kvalitet som tål att användas om och om igen. Våra tryck har sin egen look och känsla och är skapade med konstnärliga uttryck och färgkombinationer som håller länge.
Säsong efter säsong.

Det bästa du kan göra för dina kläder och för miljön är att ta väl hand om varje plagg. Allt arbete och den process som har lagts ner på ditt köp hålls bara vid liv så länge du behandlar dina kläder på rätt sätt.

Det bästa sättet att ta hand om varje klädesplagg beror på många saker. Det beror bland annat på vilka textilier plagget är tillverkat av och vilken funktion plagget har. Därför är det alltid viktigt att titta på plaggets material och tvättinstruktioner. En liten insats kan göra stor skillnad. Dina kläder kommer att hålla längre och kommer inte att förlora sin form. Färgerna kommer att förbli vackra och när du en dag
känner dig sugen på att göra dig av med dina kläder så kan du ge dem vidare eller så kan de säljas på secondhand. På så sätt kan du se till att dina kläder blir någon annans favoriter i framtiden.

8 goda råd innan du sätter igång tvättmaskinen:

  • Istället för att tvätta dina kläder varje gång du bär dem kan du hänga dem i ett fönster och låta dem "vädra".
  • Tvätta dina kläder för hand eller vid så låg temperatur som möjligt. Även om det står i tvättrådet att plagget tål högre temperaturer.
  • Tänk också på att ju högre centrifugeringshastighet du använder, desto mer slitage kommer dina kläder att utsättas för.
  • Lufttorka dina kläder istället för att använda torktumlaren. Det minskar både slitaget på dina kläder och elräkningen.
  • Om du får en fläck på dina kläder, behandla fläcken i stället för att kasta hela kläderna i tvätten.
  • Använd tvättpåsar. Det hjälper till att skydda särskilt känsliga plagg, detaljer och knappar.
  • Om ett plagg går sönder, försök reparera skadan istället för att slänga ut det.
  • När du inte kan eller vill bära ett visst plagg längre, ge andra en chans. Donera den till Röda korset eller sälj den på Blocket eller Tradera eller i en lokal second hand-butik i ditt närområde.