Våra storlekar

Att handla kläder är en sårbar upplevelse för många kvinnor.

Vi handlar efter hur vi ser oss själva, men också efter hur vi vill se ut, kort sagt: hur vi vill presentera oss själva. För många av oss utmanas denna självbild av de storlekar som varje märke definierar för sig själv. Det är därför man kan ha storlek 44 hos ett märke, och hos ett annat märke kan man vara storlek 48.

Har du svårt att hitta din storlek i olika märken?

Börja med att acceptera att du inte har samma storlek i alla märken. Och ofta inte ens mellan olika plagg inom samma märke. Storleken beror inte bara på fysiska mått, utan också på din kroppsform och inte minst på hur det plagg du tittar ska sitta. Är den designad för en timglasformad kroppstyp? Eller är den A-linjeformad? Ska den sitta tajt, löst eller oversized?

Päronform, äppelform och timglasform

Vi rekommenderar att du mäter dig själv och går igenom din garderob. Det hjälper dig när du handlar och innebär att du har större chans att göra rätt, undvika misstag och faktiskt använda det du köper.

Börja med att mäta dig själv och anteckna dina mått på din telefon. På så sätt har du dem alltid nära till hands när du handlar. Vi rekommenderar också att du besöker en underklädesbutik för att kontrollera din bh-storlek. Många har för stora eller för små bh:ar och det har stor betydelse för hur du känner dig bekväm i dina kläder, men framför allt för hur plaggen sitter.

Så här mäter du dig själv:
Mätguide
Bröstmått
Ta ditt måttband och placera det runt den fylligaste delen av din byst. Kom ihåg att mäta dig själv i den bh som du vanligtvis bär under dina kläder, så att allt sitter där det brukar sitta och så att dina mått är korrekta och passar den situation du kommer att bära kläderna i. Måttbandet ska sitta nära kroppen men ska inte dras åt för hårt.
Midjemått
Ta ditt måttband och placera det runt den smalaste delen av din midja. Var försiktig så att du inte mäter för högt eller för lågt på kroppen. Måttbandet ska vara horisontellt hela vägen runt och inte sitta för nära när du läser av måttet.
Höftmått
Stå med benen ihop och placera måttbandet runt den bredaste delen av höften. Det kan vara lite svårt att mäta rätt, då måttbandet har en tendens att glida ner – så var uppmärksam på att måttbandet är horisontellt och nära kroppen utan att sitta åt för hårt.
När du är klar och har noterat dina mått går du igenom din garderob med dessa två frågor som utgångspunkt:
Är det några plagg i din garderob som du bär mer än andra och varför?
Finns det någon särskild passform som du känner dig mer bekväm i än andra och varför?

 

Spendera inte tid på plagg som du inte känner dig bekväm i eller som inte passar. Oavsett vad dagens mode säger. Skriv bara ner de storlekar på plagg och märken som fungerar för dig och som ger dig glädje och självförtroende. Plagg och märken du återvänder till. Outfits du kan utvecklas och känna dig fin i. Varje dag.